De ondernemingsraad als CAO onderhandelaar …is dat haalbaar?

Door: Gerlanda Dirksen sr. trainer, adviseur, coach

Volgens de VVD weten ondernemingsraden beter dan vakbonden waar op de werkvloer behoefte aan is. “Willen werknemers meer loon, of willen ze meer scholing. Willen ze meer loon en minder vakantiedagen of andersom.”.

ondernemingsraad, medezeggenschap, CAO, vakbonden, onderhandelen

 

 

 

 

 

 

 

Toch is beter weten wat er leeft bij medewerkers geen garantie dat OR-en ook stevig kunnen onderhandelen. Sterker veel OR-en hebben (helaas) niet zo heel stevig communicatie met hun achterban. En dat lijkt mij toch wel een belangrijke voorwaarde. Daarnaast leveren veel OR-leden nog steeds een grote strijd om als serieuze gesprekspartner gezien te worden door hun bestuurder. Zij moeten constant hun rol en positie bevechten en krijgen daarvoor een minimum aan informatie en OR-werktijd. Willen we medewerkers ook echt oprecht een stem geven dan zullen mijns inziens alle spelers, waaronder OR-leden, Bestuurders, medewerkers (inclusief management en P&O) RvT/RvC, bonden, moeten investeren in vertrouwen, communicatie, deskundigheid, het zoeken naar gezamenlijke belangen, betrokkenheid van iedereen, verbondenheid en respect.

Wil je ondernemingsraden (i.s.m. de werkvloer) CAO onderhandelingen laten verrichten dan moeten zij dit ook mogen doen door een stimulerende (fysieke) omgeving met ruimte, tijd en bevoegdheden waarin de OR-leden zichzelf mogen ontwikkelen. Verder zullen de OR-leden en medewerkers zich er ook echt mee bezig willen houden. Dat vraagt naast kennis ook een bepaalde attitude van de leden en medewerkers zoals: gedrevenheid, vasthoudendheid en overtuigingskracht. Tenslotte: om mee te kunnen doen hebben OR-leden en medewerkers ook bepaalde kennis, inzicht en vaardigheden nodig over inhoudelijke CAO kwesties, de organisatie, de arbeidsverhoudingen, het krachtenveld, de communicatie en het onderhandelen

Dus de wens van de VVD klinkt in eerste aanleg positief maar daar komt nog veel meer bij kijken. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij!

 

 

 

 

1 gedachte over “De ondernemingsraad als CAO onderhandelaar …is dat haalbaar?”

  1. Pingback: De ondernemingsraad als CAO onderhandelaar….is dat haalbaar? - Gerlanda Dirksen

Reacties zijn gesloten.