Deep Democracy
De basis van Deep Democracy richt zich op het principe, dat wijsheid zit in iedereen. Ook in de minderheidsstem die vaak geen ruimte krijgt en onvoldoende gehoord wordt.
Met Deep Democracy zoek je actief naar alle perspectieven waarbij je conflicten niet vermijdt maar juist aangaat.
Deze conflicten bieden je de kans om dieperliggende wijsheid en spanningen bloot te leggen. Op die manier creëer je een inclusieve omgeving waarin samenwerking wordt versterkt en innovatie tot bloei komt.

De Methode
Deep Democracy is een krachtige methode voor groepsdynamiek en besluitvorming, waarbij alle stemmen binnen een groep worden gehoord, met bijzondere aandacht voor minderheidsstemmen. De basis van deze benadering werd gelegd door Arnold Mindell, een psychotherapeut en kwantumfysicus, die Process Oriented Psychology en Worldwork ontwikkelde. Zijn werk richt zich op diepere psychologische processen en groepsdynamiek, geïnspireerd door principes uit de kwantumfysica.
Myrna en Greg Lewis uit Zuid-Afrika volgden bij Arnold Mindell hun opleiding en vertaalden zijn gedachtegoed naar een praktische methode die toegankelijk is voor iedereen.
Hun methode, bekend als de Lewis Deep Democracy, werd ontwikkeld in de turbulente jaren ’90, een periode waarin Zuid-Afrika zich moest aanpassen aan een nieuw democratisch tijdperk na de apartheid. Het nutsbedrijf Eskom vroeg hen om een ingrijpend veranderproces te begeleiden. De organisatie wilde zich transformeren van een racistische naar een inclusieve, democratische structuur. Dit ging gepaard met enorme uitdagingen: er was sprake van woede, pijn en onderdrukking, terwijl voor het eerst gekleurde medewerkers leidinggevende posities gingen bekleden. Dit zorgde voor spanningen, omdat blanke werknemers moesten leren werken onder leiding van collega’s die voorheen geen leidinggevende functies hadden.
Het mooie van Deep Democracy is dat het direct toepasbaar is, zowel in organisaties als in persoonlijke interacties. Enkele manieren om ermee aan de slag te gaan zijn:

De Mogelijkheden

In de training Deep Democracy level 1 behandelen we in twee dagen de theorie en gesprekstools en methoden. Dat wil zeggen, je maakt kennis met de fundamentele theorie en direct toepasbare modellen en technieken. We gaan veel oefenen zodat de methode en tools meer vertrouwd worden om ze in je eigen praktijk in te zetten. Ook staan we stil bij je eigen rol als facilitator en de belangrijke metaskills. Leren door te doen en samen leren staan centraal in deze twee dagen.

In deze tweedaagse training ontdek je hoe je vanuit de rollen facilitator, leider en teamlid in uiteenlopende situaties effectief kunt werken. Je krijgt aanvullende theorie en past deze ook praktisch toe met behulp van tools en methoden die zijn ontwikkeld om spannende en moeilijke gesprekken in goede banen te leiden. Zo krijg je inzicht in wat er speelt boven en onder de waterlijn in groepen, en leer je omgaan met verschillende belangen en emoties in de groep bij besluitvorming.

Het is het ook mogelijk om met Deep Democracy kennis te maken. Door een dynamische proeverij van de theorie, methode en enkele tools, ontdek je de essentie van Deep Democracy. Je werkt praktisch en veilig samen met anderen, vanuit de principes van Deep Democracy:
# Niemand heeft het monopolie op de waarheid
# We verdiepen door het gesprek onze relatie
# We zijn bereid om van en met elkaar te leren
Wil je eens in gesprek over je mogelijkheden ?
Neem dan contact op..
