Durf jij het aan?

Door: Gerlanda Dirksen

Ken jij het verhaal van het vogeltje dat vrijwillig leeft in gevangenschap?

 

Er was eens een vogeltje dat nooit uitbrak…….

Dagelijks werd het luikje van zijn kooitje opengezet. Maar het vogeltje wilde de vrijheid niet proeven. Het vogeltje bleef zitten. Heel veilig en voorspelbaar.

Want, dacht het vogeltje: ‘Ik trap er niet in. Hier hangt mijn voederbakje. Stel dat ik uitvlieg en het deurtje valt achter me dicht. Dan heb ik niets meer en ben ik reddeloos verloren’.

En zo bleef het vogeltje zitten binnen zijn zelf verkozen kooi. In zijn kleine wereld tikten de dagen voorbij. Tot vele voorspelbare en saaie jaren verder het vogeltje van zijn stokje viel. Nooit heeft het geweten wat voor moois en goed er allemaal buiten zijn kooitje lag.

Weten wat je hebt

Het verhaal van het vogeltje gaat over beperking en klein denken.

We weten wat we hebben. Ook al is het niet prettig en voelt het als een ‘gevangenis’, we  houden ons zelf eraan vast. Want het is in ieder geval ‘veilig’ en ‘voorspelbaar’.

Het vogeltje heeft in dit verhaal nooit een ander leven geproefd. Hij telde dagelijks de tralies. Kende elk hoekje van zijn kooitje. Maar wat daarbuiten allemaal mogelijk was heeft hij nooit ontdekt en ervaren.

Vrijheid proeven, iets meer of anders maken van je leven, de “wijde” wereld instappen, ontdekken en verrijken? Wijsheid verwerven, jezelf persoonlijk ontwikkelen? Voor dat vogeltje was het er allemaal niet bij.

Een kwestie van kiezen en doen.

Het gekooide vogeltje weet niet beter en heeft vaak geen keus. Maar wij mensen hebben  die wel!. Wij bouwen namelijk ons eigen kooitje en de sleutel zit aan de binnenkant. Durf jij ‘m te openen?

11282885-planten-opkomende-door-keihard-asfalt-illustreert-de-kracht-van-de-natuur-en-fantastische-prestaties

Ja het kost veel lef, kracht en doorzettingsvermogen. Maar gelukkig hebben wij ook deze kwaliteiten in huis. Dus waarom zetten we ze niet in?. Het is te leren!

Hoe? Door het te doen…..……. durf te doen!

                                           Succes